加入VIP 上传考博资料 您的流量 增加流量 考博报班 每日签到
   
主题 : 考博英语阅读理解第三讲
级别: 初级博友
显示用户信息 
楼主  发表于: 2008-11-25   

考博英语阅读理解第三讲

Passage 3 N0N%~3  
  In science, a theory is a reasonable explanation of observed events that are related. A the-ory often involves an imaginary model that helps scientists picture the way an observed event could be produced. A good example of this is found in the kinetic molecular theory, in which gases are pictured as being made up of many small particles that are in constant motion. hf;S#.k  
  A useful theory, in addition to explaining past observations, helps to predict events that have not as yet been observed. After a theory has been publicized, scientists design experi-merits to test the theory. If observations confirm the scientists’ predictions, the theory is sup-ported. If observations do not confirm the predictions, the scientists must search further. There may be a fault in the experiment, or the theory may have to be revised or rejected. )19#g1rn5  
    Science involves imagination and creative thinking as well as collecting information and performing experiments. Facts by themselves are not science. As the mathematician Jules Henri Poincare said: "Science is built with facts just as a house is built with bricks, but a collection of facts cannot be called science any more than a pile of bricks can be called a house." Most scientists start an investigation by finding out what other scientists have learned about a particular problem. After known facts have been gathered, the scientist comes to the part of the investigation that requires considerable imagination. Possible solutions to the problem are MPF({Pnx7  
formulated. These possible solutions are called hypotheses. nGur2}>n  
In a way, any hypothesis is a leap into the unknown. It extends the scientist’s thinking beyond the known facts. The scientist plans experiments, performs calculations, and makes ob-servations to test hypotheses. For without hypotheses, further investigation lacks purpose and direction. When hypotheses are confirmed, they are incorporated into theories. j,z)x[3}  
11. The word "this" in the 3rd sentence in paragraph 1 refers to ______. 6o*'Q8h  
  A) a good example           B) an imaginary model D[4%CQ1m  
  C) the kinetic molecular theory   D) an observed event ?~cO\(TY["  
12. Bricks are mentioned in the 3rd paragraph to indicate how ____. r je;Bf  
    A) mathematicians approach science ^s$U n6v[  
    B) building a house is like performing experiments 7uO tdH+  
    C) science is more than a collection of facts v?n# C  
    D) scientific experiments have led to improved technology 2EO9IxIf  
13. In the last paragraph, the author refers to a hypothesis as "a leap into the unknown" in or-     der to show that hypotheses ______. "W_E!FP]r  
    A) are sometimes ill-conceived   B) can lead to dangerous results +?{LLD*2e  
    C) go beyond available facts     D) require effort to formulate k?/!`   
14. What is a major function of hypotheses as implied in the last paragraph7 /q/^B> ]  
    A) Sifting through known facts. m~&>+q ^7  
    B) Communicating a scientist’s thoughts to others. llCE}Vdh  
    C) Providing direction for scientific research. [g{fz3 O6  
    D) Linking together different theories. ^9YS dFH/  
15. Which of the following statements is supported by the passage? T8x/&g''  
    A) Theories are simply imaginary models of past events. 9<"F3 F0|  
    B) It is better to revise a hypothesis than to reject it. *$/Go8t4u  
    C) A scientist’s most difficult task is testing hypotheses. brL u~]I  
    D) A good scientist needs to be creative. RusiCo!r  
u/N_62sk5  
CurU6x1  
-------------------------------------------------------------------------------- YeB C6`7y  
Passage 3 #kJ8 qN  
Cq-99@&;  
文章大意: #}8VUbJ  
  这篇文章从定义、作用及产生过程几方面阐述了科学理论。科学理论是对观察 h,]lN'JG{  
' |M} 3sL  
到的相关事物的解释。经常包括一个想象的模式来帮助科学家想象事物的产生过 R80|q#h,]  
PC%_^BDW  
程。而一个实用的理论,不仅可以解释以往的观察,还可以帮助预测等待观察的事 =Hj3o_g-  
物。观察又可以验证一个理论是否正确。科学除了包括收集信息和做实验,还需要 x26 sH5  
Q1H.2JXr  
创造性的思考,然后形成可能的问题解决方法,即假设。假设总是朝着未知领域前进 Gr3 q  
一步,它拓宽了科学家的视野,经过验证后的假设就变成了理论。 s GrI%3[e"  
2m72PU<.  
答案解析: b}N \h<\G  
j\.e6&5%SS  
[11]B第三句话中的代词“this'’指代前一句提到的“an imaginary model"。因为这个 = @FT$GQ  
  例子就是要说明在动力分子理论中,气体被描绘成由许多不停运动的小分子所 Fo]]j=  
  组成,即前句中“理论常包含一个想象模式来帮助科学家描绘事件的产生过 O /h1ew  
YT@H^=  
  程。” -3XnUGK  
sr:hR Q27  
[12]C第三段最后一句中“科学是由事实构成的,就象房屋是由砖建成的。但是事实 kioIyV\=  
  堆积起来并不能成为科学,这比用砖块搭房子复杂得多”。因此说科学并不是 hi Ws:Yq  
Qk^}  
  简单的堆砌事实。 w *o _s  
[13]C最后一段第二句话,“假设”使科学家的思想可以超越已知事实。 4&~*;an7  
W7IAW7w8U  
[14]C最后一段第四句话,若没有假设,更深入的调查就会缺少目标和方向。所假设 @_h=,g #@  
s1T}hp  
  的一个主要作用就是给科研提供方向。 'RR,b*Ql  
t1aKq)?  
[15]D第二段第一句说明理论不仅可以解释以往的观察,还可以帮助预测还未观察 b+71`aD0  
ulk yP  
到的。 r \} O{ZO  
因此排除A。第二段最后两句,如果观察不能证实预测,那么说明实验有 @9MrTP  
a & 6-QVk  
  错或理论可能应被修改或推翻,因此排除B。而C在文章中没有涉及。根据第 oMN Qv%U  
X-%91z:o58  
  三段最后一句话,科学需要想象力和创造性思考,可以得出D为正确答案。
评价一下你浏览此帖子的感受

精彩

感动

搞笑

开心

愤怒

无聊

灌水

  
级别: 初级博友
显示用户信息 
沙发  发表于: 2008-11-25   
谢谢,谢谢!
描述
快速回复

验证问题:
4+6=? 正确答案:10
按"Ctrl+Enter"直接提交